Konyhatervezés, páraelszívás és amire figyelni érdemes

A megfelelő páraelszívás a konyha lelke...

Manapság már nem készül új konyhabútor páraelszívó nélkül. A konyhabútor tervezésnél az egyik kérdésünk , hogy milyen páraelszívót szeretnétek, hiszen az elszívó típusa meghatározza a konyha dizájnt is.

Milyen konyhai páraelszívók közül választhatsz?

  • szekrénybeépített – azon belül is síkbaépített vagy teleszkópos (kihúzható)
  • kürtős, fali, dizájn elszívó
  • szigetelszívó és mennyezeti
  • munkapultba épített
  • főzőlappal egybeépített

Szekrénybeépített páraelszívónál mi a síkbaépített kivitelt szoktuk ajánlani, mert szépen fut az elszívós elem a többi felsőelemmel egyvonalban. Az elszívó védi a szekrény frontját a feláramló és lecsapódó párától, így a bútorunk sem megy tönkre.

A teleszkópos/kihúzható elszívónál az a szekrényelem, amibe az elszívó kerül általában magasabbról indul ( 12 – 16 cm), mint a mellette lévő elemek. Azért, hogy ha bekapcsolod ne fejeld le az elszívót. Ennél a megoldásnál sokszor látjuk kész konyháknál, hogy a csempeburkolás nem ehhez a megoldáshoz lett tervezve, illetve nem igazán sikerül a fuga vonalát jól meghatározni és a látványban így lesz egy kis káosz. Célszerű ilyen esetben utólag burkoltatni, hogy a végeredmény tökéletes legyen.

Kürtős, fali dizájn elszívók között hatalmas a választék: íves forma üveggel kombinálva, inox egyenes vonalú és a legnépszerűbbek a vertikális páraelszívók. A vertikális elszívók használata nagyon kényelmes, ezeket lehet a legközelebb szerelni a főzőlaphoz – akár a főzőlaptól számított 40 cm magasságból is indíthatjuk.

Admiral Studio fehér konyhabútor – síkbaépített elszívóval

Elica Elite 26 teleszkópos elszívó

Admiral Studi konyhabútor-vertikális kürtős elszívó

Sziget és mennyezeti  elszívót a konyhaszigetbe kerülő főzőlap fölé szereljük. Érdemes dekoratív darabot választani, hiszen a megjelenése hangsúlyos lesz a térben. Ha gipszkarton állmennyezet is készül a sziget fölé, figyelni kell  az elszívó rögzítésére, hiszen nagy súlyt kell elbírnia. Érdemes vagy a mennyezethez előre rögzíteni a tartószerkezetet, vagy a gipszkarton állmennyezetbe erősítést tenni.

A mennyezeti elszívók alig észrevehetőek, előkészítő tervezésük fontos, elkerülhetetlen, már a konyhabútortervezésnél , illetve az építkezésnél.

Munkapultba épített páraelszívók építhetők ablak élé is és konyhaszigetbe. A legtöbb pultba épített elszívóhoz 90 cm széles munkalap szükséges. A tévhitek ellenére az elszívásuk hatékony. Figyelni kel a tervezésnél, hogy készülék motorjának legyen megfelleő hely, de azért alső elemeket is lehessen használni. A kivezetés tervezése légtechnikai szakember feladat, természetesen összhangban a konyhatervezővel. Érdemes már a kivitelezés korai fázisában megterveztetni a konyhabútort, hogy a kiállások a megfelelő helyre és kialakításban készüljenek.

Főzőlappal egybeépített páraelszívók a prémium kategóriát képviselik. Hatékonysága kiváló, de mint minden páraelszívónál itt is ajánlott a főzésnél a fedő használata. kedvencünk a Nikolatesla az Elica- tól.

Elica munkalapba épített páraelszívó

Elica Nicola Tesla főzőlappal egybeépített páraelszívó

Elica sziget / mennyezeti páraelszívó

Kivezetés vagy belsőkeringetés?

A kivezetésnél figyelni kell a páraelszívó csőátmérőjére, ami általában 150 mm vagy 125 mm. Ennek megfelelően kell a falon lévő furatot is kialakítani, hiszen, ha ehhez a mérethez csak 100 mm átmérőjű lyuk kerül kialakításra lecsökkentjük az elszívó teljesítményét és zajosabb is lesz a készülék.

A konyhabútor tervezésnél törekedni kell arra, hogy a főzőlap/elszívó minél közelebb kerüljön a fali kivezetéshez, hogy ne kelljen több könyökcsatlakozást és hosszú flexibilis ( vagy más) csatlakozást kialakítani, ami szintén csökkenti a teljesítmény és az áramló levegő nagyobb zajjal távozik.

Konyhatervezés és elszívócső takarás:

  • mennyezetik ér a felsőelem, nincs probléma mert az egyedi konyhabútor gyártásnál a kivezetőcső úgy kerül takarásra, hogy a legfelső szekrényt is tudod használni
  • ha csak 72 vagy 90 cm a felső elemed magassága a kivezetőcső látszik. Ezt vagy előre megépített gipszkarton dobozzal lehet takarni, vagy a bútorfronttal egyező anyaggal
  • ha egyiket sem szeretnéd, belsőkeringetéssel használhatos az elszívót. ebben az esetben ne feledkezz meg a szénszűrőről és annak időszakos cseréjéről

Elica Bio sziget elszívó

Admirál Studio egyedi konyhatervezés Elica fali páraelszívóval

Időpontegyeztetésre hívd a 06 1 270 9051 számunkat.

Előtte gyere el az Admiral Studio bemutatótermébe és nézd meg élőben a munkáinkat, a kiállított konyhabútorokat, a Bosch és NEFF gépeket, a Blanco mosogatókat, csapokat és beépíthető szemeteseket. 


Konyhabútortervezés: Admiral Studio 
Cím: 1013 Budapest, Attila út 37.  – Telefon: 06 1 270 9051 – Email: kapcsolat@admiralstudio.hu 

Bemutatótermünk a  Blanco mosogatók/csapok/szemetesek 
és Elica páraelszívók egyik legjobb bemutatóterme.

weboldalaink: 
https://admiralstudio.hu/tervezes/  https://blancomania.hu