Konyhatervezés - idő és kidobott pénz?

A kérdésre a válaszom: határozott NEM… és nem azért, mert minden szentnek maga felé hajlik a keze.

Írta: Karácsony Anikó

A tapasztalat és a gyakorlat azt mutatja, hogy bármilyen egyszerűnek is tűnik a konyhatervezés, nem az. Sokan gondolják, hogy egyszerűen egymás mellé tesszik a konyhabútorelemeket és kész is az új konyhájuk. Mivel az interneten sok információt találunk a konyhatervezéssel kapcsolatban, és rengeteg inspirációt a közösségi oldalakon, ezért sokan állnak neki saját maguk megtervezni az új konyhájukat.

Jó esetben a kész elképzeléssel felkeresnek egy asztalost, aki érti is a szakmáját, átnézi a vevőtől kapott konyhabútor összeállítást és véleményezi azt. Mi az, ami jó benne, és mi az, amit tovább kell gondolni. Akár gyártást, akár funkciót, használhatóságot érintő észrevételek is lehetnek ehhez. Ha nem jó a kiválasztott asztalos, nekifog a gyártásnak és csalódás lesz a vége, az asztalostól pedig érkezik a válasz: A vevő így akarta!

Mi is kapunk terveket

Hozzánk is érkeznek saját tervezésű konyhabútor összeállítással vevők. Örülünk annak, hogy foglalkoztak már a konyhájukkal, hoznak szebbnél szebb konyhabútor fotókat a Pinterestről, látszik, hogy már sok időt fordítottak a tervezésre. 

Aztán valahol mégis jön az elbizonytalanodás. Ez azért jó, mert ha nem jó asztalost találnak a megvalósításhoz, a tervezési probléma a beépítéskor derül ki. Ebben az esetben tűnik el az asztalos és a kifizetett előleg és marad egy félig kész, használhatatlan konyhabútor sok idegeskedés és csalódás mellett.

A közösségi felületeken talált szerelemkonyhák az esetek 99 %-ban nem illeszkednek a Te konyhád alapterületére és kiállások sem ott vannak, ahol a szerelemkonyha fotóján látod.

Nagyon népszerűek most a mennyezetig beépített konyhák, a felső elemek kétsorosak és a mennyezet alatti elemsor 60 cm mélységű. Tényleg nagyon jól néznek ki a konyhák és egy ütős színválasztással szuper, jól használható konyhabútort lehet tervezni. 

Azonban ha az alapterületed és a falak egy kisebb U alakú konyhára adnak lehetőséget, mert a kiállások adottak ( társasházi felújítás) nem érdemes erőltetni a felső kétsoros megoldást, mert káosz lesz a végeredmény, jó drága lesz és nem is praktikus.

Mutatok két variációt egy ilyen elképzelésre. Az egyik a vevői elképzelés, a másik a javaslataink erre a konyhára. A javaslatunk érintette a színválasztást is. Ahogy látjátok, a vevői álomkonyha nem igazán hasonlít egy jól megtervezett konyhához. A vevő végül nem fogadta el a javaslatainkat, inkább megbízott egy asztalost, aki azt gyártja, amit szeretne.

Aadmirál Studió tervezés
Admirál Stúdió tervezés
Vevői tervezés

Fontos még a rendelkezésre álló tér méretét is megemlíteni. Hiába mutat nagyon jól egy egyenes konyhabútor összeállítás a Pinterest képen, ami 5 méter hosszú és pont ezt szeretnéd, ha a rendelkezésreálló hely nálad csak 380 cm.

Szóval miért nem kidobott pénz, ha már rögtön az építkezés, vagy a felújítás elején szakemberre tervezteted a konyhabútor, beépített előszoba és gardrób bútoraidat:

  • időt spórolsz ( nem töltesz hosszú órákat a neten böngészéssel és rajzolással) az idő=pénz
  • gyorsan jutsz el a végleges megoldáshoz, akár két egyeztetés után kézhez kapod a végleges konyhatervet
  • nem kell méregetnek, hogy mi hogyan fér el, elvégezzük helyetted
  • nem kell figyelned a gyártási méretekre, mert úgy tervezzük meg az összeállítást, hogy az gyártható legyen ( pl.: fogantyúk nem ütköznek, számolunk a passzelemekkel, távtartókkal)
  • megadjuk a kivitelező részére a konyhához tartozó elektromos és gépészetikiállások pontos helyét ( Tudod mennyit spórolhatsz ezzel? Több tíz, esetleg százezer forintot is, mert nem kell áthelyeztetni a kiállások helyét az álomkonyhához)
  • szerződést és számlát adunk mindenről
  • a bemutatóteremben kényelmesen tudjuk végig vinni az egyeztetést, csak Rád figyelünk és az nyagon sok anyagtípusból és színből választhatod ki a legszebbet és a legjobbat

Konyhabútor és egyedi bútortervezés, gyártás és kivitelezés: Admiral Studio  

Cím: 1013 Budapest, Attila út 37.   
Telefon: 06 1 270 9051
Email: kapcsolat@admiralstudio.hu

 

Bemutatótermünk a  
Blanco mosogatók/csapok/szemetesek és  
Elica páraelszívók 
egyik legjobb bemutatóterme.

Weboldalaink: 
https://admiralstudio.hu/tervezes/  https://blancomania.hu/W