Konyhabútor fogantyúk

Élbeültetett, normál, bemart fogantyúk a konyhákban

Írta: Karácsony Anikó

A konyhabútoregyeztetésnél az egyik kérdésünk, hogy a frontokra milyen típusú fogantyút képzelt el a megrendelőnk. Amikor megmutatjuk a kínálatot, a széles választéktól a vevőink szeme is kikerekedik.

Azonban a konyhabútorokra kerülő fogantyúkat is gondosan kell megválasztani. Ezért vagyunk mi itt, az Admiral Studio bemutatóteremben lépéselőnyben az asztalosokhoz képest, mert a mintakonyhákon és a Blanco mosogatók bemutatószekrényeken többféle konyhai bútorfogantyút tudunk bemutatni. 

Nálunk ki lehet próbálni a fogantyú nélküli, úgynevezett Gola profilos megoldást, a Tip-on nyitást, a normál fogantyúkat, a bemart fogantyúkat és az élbeültetett típusokat is.

Elmondjuk az előnyöket és a hátrányokat, mert a konyhabútor használhatóságát nem írhatja felül a design szerintünk, és ebben általában a bemutató végére egyet is értünk a vevőinkkel.

normál fogantyúk

Általában króm, alu, vagy szálcsiszolt anyagból készülnek. Létezik klasszikus megjelenéssel sárgaréz, porcelán és vintage stílusú. De a normál fogantyúk között találunk már dizájnos matt fekete vagy satin gold színben is többféle terméket. A fogantyúk típusát a konyhabútor és a kapcsolódó terek adják meg, érdemes ezeket összehangolni, egységben látni. Különböző furatávolságokkal készülnek ezek a fogantyúk, mert nem mindegy, hogy széles fiókra, normál frontra vagy például 15 cm széles kihúzható fűszertartóra szeretnék felszerelni azokat.

A konyhabútortervezésnél számolnunk kell  a fogantyúk magassági méretével is, mert ehhez kell igazítanunk a sarokelemeknél található távtartót, hogy a sarkoknál ne ütközzenek a nyitásnál és minden ajtót 90 fokban ki lehessen nyitni. Sajnos láttunk már olyan kivitelezést, amikor a sarokelem fogantyújától a beforduló fiókot nem lehetett kihúzni.

élbeültetett fogantyúk

Nagyon kitalált termékcsalád, standard elemekhez készül a méretválaszték. Kivéve azt a néhány típust, amiket szálban lehet kapni. Nekem azért vannak kétségeim a vágásifelületek kivitelezésével. Általában szálcsiszolt anyagból készül, széles formaválasztékkal rendelkeznek az élbeültetett típusú fogantyúk.

gola profilok

Méltán népszerű típus a fogantyú nélküli konyháknál. Elérhető szálcsiszol alu, satin gold, matt fekete színekben, sőt meg is tudjuk festeni ezeket, ha a megrendelőnek más elképzelése van a konyhájában. A Gola profil alkalmazása szintén gondos tervezést igényel a konyhánál, mert létezik vízszintes és függőleges Gola profil és a beépítési méretek miatt csökken a konyhabútor mérete ( függőleges profil) illetve a fiókok belmérete. Ha Gola profilos konyhát tervezünk, az alsó fiókok nyitása lehet tip-on vagy Gola profilos. Azonban a széles fiokok nyitását nem javasoljuk a tip-onos megoldással.

45 fokos bemart fogantyúk

Egyedi konyháknál, de főleg nappalibútoroknál használjuk. A konyhánál véleményem szerint nehézkes a használata, főleg a fiókok nyitásánál. Ha valakinek hosszú és lakkozott körme van egyáltalán nem ajánljuk ezt a megoldást.

Ahogy látjátok, a konyhai fogantyúk témában nagyon széles az anyag, típus, és választék, amiről itt írtam, az csak a jéghegy csúcsa. Konyhabútortervezésre várunk a bemutatóteremben.

Konyhabútor és egyedi bútortervezés, gyártás és kivitelezés: Admiral Studio  

Cím: 1013 Budapest, Attila út 37.   
Telefon: 06 1 270 9051
Email: kapcsolat@admiralstudio.hu

 

Bemutatótermünk a  
Blanco mosogatók/csapok/szemetesek és  
Elica páraelszívók 
egyik legjobb bemutatóterme.

Weboldalaink: 
https://admiralstudio.hu/tervezes/  https://blancomania.hu/W