Hogyan lettem konyhabútor tervező?

Mitől lesz praktikus, szép, új, egyedi konyhabútorod?

Írta: Karácsony Anikó

Nem árulunk el nagy titkot, de teljes meggyőződéssel állítjuk, hogy a praktikus, szép, egyedi konyhabútor csak előrelátó, jó tervezéssel készülhet. Sok energiát, időt és legfőképpen pénz spórolhatsz meg, ha szakemberrel tervezteted meg az új konyhabútorod. 

Mint minden szakmában, a konyhatervezésben is vannak szakmai „trükkök” elvárások, amiket egy tervező megtanult.
Főleg ha a tervezés kéz a kézben jár gyártással. Ebben az esetben a kívülről nem látható fortélyok nyomán lesz tökéletesen működő, egyedi konyhabútorod.

A konyhatervezéssel kapcsolatban sok minden megtanulható egy oktatáson az iskolában, de az igazi tanulási folyamat a való életben egy munkaterületen és a gyártás során kezdődik.

Kezdő koromban teljesen egyszerűnek tűnt megtervezni egy adott helyiségbe az új konyhabútort. Adottat voltak a méretek, adottak voltak a kiállások, gondoltam nem lehet semmi probléma. Rakosgatom egymás mellé a konyhabútorelemeket a tervezőprogramban, leadom gyártásba, a fiúk összeszerelik és kész.

Aha!!!
Nagy segítségemre volt réges-régen Nagy Aranka faipari mérnök kolléganőm, aki az első bukdácsolásaim alatt ellenőrizte a terveket és megtanította ezeket a láthatatlan „trükköket”, mert ezekből van azért bőven, elhiheted! Nagyon hasznos volt az asztalos kollégákkal – W.Rónai Istvánnal együtt kijárni és közösen elvégezni a felméréseket. A fiúk már gyártóiszemmel is nézték a helyszíni adottságokat.

Felhívták a figyelmemet azokra a fontos dolgokra egy adott konyhánál, ami a tervezőasztalnál és a papíron nem látszott. Az elején volt néhány konyhabútortervem, amiknél szarvashibákat követtem el, de egy életre megtanultam ezeket. És a mundérom becsületét a gyártásban és a helyszíni szerelésen dolgozó kollégák tudása, szakértelme mentette meg.

Sokat és folyamatosan tanultam, tanulok az anyagokról, méretkorlátokról, normál és élbeültetett fogantyúk tervezéséről. Megtanultam, hogy melyik beépíthető gépet hogyan tervezhetem be tökéletesen egy konyhabútorösszeállításba, mit mivel és mivel nem tervezhetek.

Megtanultam az ergonómiát, hogy kényelmesen, jól használható, tökéletes konyhatervek kerüljenek ki a kezeim közül. Megtanultam empatikusan egyeztetni a Vevőimmel, figyelembe venni minden kérésüket, de közben szem előtt tartani a konyhatervezés és egyedi gyártás szabályait és terelgetni őket a jó megoldás felé.

Megtanultam bízni a gyártást irányító és a gyártásban dolgozó kollégákban, hiszen csak közösen tudunk jót alkotni, a közösen végzett munka eredménye az elégedett megrendelő és tökéletes bútor. 

Tanultam a gépészektől, a légtechnikustól, a villanyszerelőtől, az építésvezetőtől a burkolótól. És Ők is tanultak tőlem. Már nem csodálkoznak olyan kéréseken, hogy ha csempe kerül a falra, azt utólag burkolják le, mert így fut szépen a fuga, nem tartja el a csempevastagság a bútort a faltól. 

Nem morognak azért, mert ellenőrzöm a vízszintet és szólok, hogy hol kell javítani. Mert a beépített bútorok kiemelnek minden hibát, amit a kivitelezésen elkövettek a szakemberek.
Volt kivitelezés, ahol úgy hívtak: Mumus 🙂 Nem haragudtam, jót mosolyogtam. Pont annyira voltam Mumus, hogy az elvárt kivitelezői munka a mi végeredményünkhöz hozzáadjon, ne pedig elvegyen abból.

Szeretem amit csinálok. Szeretek emberekkel egyeztetni, beszélgetni, szeretek jó érzéssel átadni egy elkészült munkát. És szeretem amikor újra és újra visszatérnek a régi megrendelőim, mert kirepültek a gyerekek, változott az élethelyzet és kell egy jó konyhabútor.

Szóval ha kell egy praktikus, jó konyhabútor, beépített bútor és kell egy Mumus a kivitelező mellé, keress bátran az Admiral Studioban.

Konyhabútor és egyedi bútortervezés, gyártás és kivitelezés: Admiral Studio  

Cím: 1013 Budapest, Attila út 37.   
Telefon: 06 1 270 9051
Email: kapcsolat@admiralstudio.hu

 

Bemutatótermünk a  
Blanco mosogatók/csapok/szemetesek és  
Elica páraelszívók 
egyik legjobb bemutatóterme.

Weboldalaink: 
https://admiralstudio.hu/tervezes/  https://blancomania.hu/W