Fenntarthatóság, innováció a faiparban

Konyhabútorok és különlegességek fából 2024 faipari trendek

Írta: Karácsony Anikó

A hétvégén barátokkal, gyakorlatilag az erdő közepén beszélgettünk Jordán Ferenc biológus, hálózatkutató új,  Az ember vége – A természet esélye , most megjelent könyvéről. Mi igyekszünk figyelni a környezetünkre, járjuk az erdőket, és értetlenül figyeljük a körülöttünk zajló pusztítást. Védett területeken történő „titkos” erdőírtás, nádasírtás és az építési törmelékek erdőben lerakása, vagy a Balatonba dózerolása.

A napokban érkezett a Modern Asztalos kiadvány a konyhastúdiónkba. Kiolvassuk az elejétől a végéig, mert olyan sok érdekesség, újdonság jelenik meg a szakmánkban, amit igen nehéz nyomon követni.

„Az újrahasznosított faanyagok felhasználása egyre inkább központi szerepet kap. A fenntartható forrásból származó faanyagok, mint az FSC és PEFC tanúsítvánnyal ellátott termékek biztosítják, hogy fogyasztásuk ne veszélyeztesse az erőink jövőjét.”

Egy érdekesség a saját házunk tájáról: pár évvel ezelőtt Vikitől kaptunk egyedi bútorokkal kapcsolatos tervezési és gyártási feladatokat. A fő kérése az volt, hogy a bútorok kizárólag újrahasznosított anyagokból készülhetnek az egész lakásban,

Ezért készültek a polcok használt, fa gyümölcsösládákból, a konyhapult és a hálószobai ágy bontott tölgyből, az éjjeliszekrény kötélből és tölgydeszkából. A beépíthető fiókos hűtőhöz a szekrény is bontott, újrahasznosított anyagokból készült.

Mindez a Budapest kellős közepén, szinte a város tetején. Különleges, izgalmas munka volt és végeredmény magáért beszél.

Mi a lényege az FSC és PECF tanúsítványoknak röviden?

Az FSC engedéllyel rendelkező faanyag felelősségteljesen lett kivágva. A felhasznált fa egyenként lett kiválogatva, majd a helyén új fa lett ültetve, környezettudatos magatartást követve. Az erdő egészséges és erős marad az ipari erdőkben használt kártevő- és gombaölő permetezőszer töredékével. 

A hétvégén barátokkal, gyakorlatilag az erdő közepén beszélgettünk Jordán Ferenc biológus, hálózatkutató új :   Az ember vége – A természet esélye , most megjelent könyvéről. 

Mi igyekszünk figyelni a környezetünkre, járjuk az erdőket, és értetlenül figyeljük a körülöttünk zajló pusztítást. Védett területeken történő „titkos” erdőírtás, nádasírtás és az építési törmelékek erdőben lerakása, vagy a Balatonba dózerolása.

Hogyan tudjuk mi alkalmazni az egyedi konyhabútor és egyéb beépített bútoroknál a környezetvédelemmel kapcsolatos elvárásokat? 

Igyekszünk a szakmai képzéseken részt venni, tájékozódni a forgalomban lévő anyagok összetételéről. A konyhabútorainkat általában az Egger alapanyokból gyártjuk. Az Egger nagy hangsúlyt fektet az otthonunkba kerülő egyedi bútorok alapanyaginak ellenőrzésére és a környezet tudatosságra.

Fontos viszont, hogy ne csak az erdőgazdaságtól, a bútorok alapanyag gyártóitól várjuk el a környezettudatosságot, hanem mi magunk is a mikrókörnyezetünkben figyeljünk a szelektív hulladékgyűjtésre, óvjuk a környezetünkben lévő fákat, ne építsünk be minden talpalatnyi zöld területet a városainkban.

Milyen meglepő, fából készült  újdonságokkal találkoztunk?

  • Műhold – ami kísérleti fázisban a Finn WISA Woodsat jóvoltából
  • Okostelefon, laptop – az Ari Wood és Muku Labs együttműködéséban
  • 3D nyomtatott innovatív építóanyagok
  • Biciklik – fa kerékpárvázak Wave Sylvano

 

Ezek a különlegességek, amik izgalmas, érdekes lehetőségek lehetnek. Mi egyelőre maradunk a fenntartható erdőgazdaságból származó és megbízható gyártótól származó alapanyagoknál.

Konyhabútor és egyedi bútortervezés, gyártás és kivitelezés: Admiral Studio  

Cím: 1013 Budapest, Attila út 37.   
Telefon: 06 1 270 9051
Email: kapcsolat@admiralstudio.hu

 

Bemutatótermünk a  
Blanco mosogatók/csapok/szemetesek és  
Elica páraelszívók 
egyik legjobb bemutatóterme.

Weboldalaink: 
https://admiralstudio.hu/tervezes/  https://blancomania.hu/W